Sunday, November 12, 2006

Ganchos

Daha once yazacagimi soyledigim Gancho yazisinin kismeti buguneymis. Ilk dusundugum halinden cok cok daha iyi olacagina eminim yazinin cunku Fernanda & Guillermo cifti bu haftasonu Santa Barbara'dalardi. Bir dizi (toplamda 7-8 saat suren) workshoplar verdiler. Ana temasi turns, ganchos & boleos idi. Ikisi de inanilmaz eglenceli inanilmaz sicak, muthis insanlar. 12-13 yaslarindan itibaren tango yapmaktalar (ki bu bile video kameranin fps'lerinin Guillermo'nun kicklerini neden yakalayamadigi aciklamaya yeter de artar). Galiba dunyanin en iyi ciftlerin biri derseniz kimsenin bir itirazi olmaz onlar icin.
Gelelim ana konumuz olan gancho'nun mekanigine. Simdiye kadar hep gancholarin kadinin yan adiminin kesilmesiyle olustugunu dusunurdum ki kismen dogru. Ancak gordum ki cok cok daha degisik sekillerde gancholar elde etmek mumkun. Onkosullarimiz (ki cogu tango'nun ozunde olan onkosullar) sunlar:
1) Ust vucut ile alt vucudun tamamen birbirinden bagimsizligini saglamak. Disassociation diyorlar burda buna :p
2) Agirligimiz her zaman bir bacagimizin uzerinde, asla paylastirmak yok.
3) Gancho yaparken kadinlarin asla ve asla ayaklarini kendi kendilerine erkenden yerden kaldirmamasi lazim. Erkegin dizinin arkasina takilana kadar bacaginiz yerde, kesinlikle kaldirmak yok. Ne zaman ki engele takildiniz, let go... and come back...
4) Donuslerimiz icin itici guc her zaman torso'muz, yani once ust vucudumuzun donmesi, alt vucudumuzun sabit kalmasi ve boylece dolanan bir lastik misali bir gerginligin olusmasi, daha sonra alt vucudumuzu serbest biraktigimizde lastigin serbest birakilmasi gibi bir donus etkisi elde etmemiz. Bu ozellige aslinda Boleo'larda daha cok ihtiyacimiz var ama Gancho'da da cok onemli.

Simdi adim adim degisik gancho'lar anlatacam aklimda kaldigi kadariyla.
1 - En basitinden baslayalim. Back-ocho'dan (ya da artik nerden yaparsaniz) sonra kadinin ayagini sandwich'e aldiniz... Sandwich'den cikarken adimini aldiktan sonra kadini durdurup onde olan ayaginiz ne taraftaysa (genelde sol ayagimizdir o) o tarafa dogru ust vucudunuzla lead vererek gancho'yu yaptirabilirsiniz.
2 - Bu ikincisi baya zorlu bir gancho. Kadin etrafinizda giro yaparken back adimini size dogru (tam yaniniza, onunuze degil) almasini saglamalisiniz. Burada kontak baya yakin olmak zorunda (yani yapismalisiniz), ayrica o adimi size dogru almasinin puf noktasi omuzlarinizdan geciyor. Diyelim ki kadin arka adimini solunuza alacak, sol omzunuzu normalde giro yaptirirken dondurdugunuzden cok daha fazla dondurmeniz lazim o lead'i vermek icin. Partneriniz back adimi aldiktan sonra sol ayaginizi onun arkaya koydugu ayaginin onune koyunuz, dikkat edin sol ayaginizda sifir (rakamla 0) agirlik olmasi gerekiyor. Burda torsonuzla sola lead verin, ama ileri geri gitmeden, sadece donerek ve biraz da tirbuson misali dizlerinizi kirip hafifce asagi inerek yapmaniz lazim. Buyrunuz en zor gancholardan birini yaptiniz. Sagdan da aynisini (daha da kolayca - yapinca goreceksiniz) yapabilirsiniz.
3 - Simdi de gene giro'dan kadina kendimize dogru adim attiracagiz, ancak bu sefer size dogru attigi adim yan adimi olacak. Diyelim ki saga donuyoruz, partnerimizin sol yan adiminin tam bizim sag ayagimiz yanina gelmesi gerekiyor. Gene ayni sekilde bunu omuzlarimizla yani ust vucudumuzla sagliyoruz. Kadinin sol ayakla yan adim aldigini farzedersek o sol ayagin hemen yanina (ice dogru) sag ayagimizla daliyoruz efendim. Bu sefer agirligimizi ileri attigimiz sag ayagimiza vermemizde bir sakinca yok (hatta oyle yapmamiz lazim). Dikkat edin cok dalmamiz gerekmiyor eger partnerimize yan adimi dogru aldirdiysak, hemen yanimizda olmasi lazim zaten. Saga dogru donerek, ileri gitmeden torso'muzla saglam bir lead verirsek partnerimizin serbest olan sag ayaginin bizim sag ayagimiza dolandigini gorceksiniz. Buyrunuz bu da baska killi bir gancho. Soldan da rahatca yapabilirsiniz. Yeter ki kadin arkaya duscek gibi egmesin ust vucudunu (ki boyle bi durumda ikinizde de olabilir hata - siz gancho lead ederken ileri gitmis olabilirsiniz ust vucudunuzla ya da partneriniz kendiliginden geriye yaslanmis olabilir, bazi kadinlarda boyle kotu bir aliskanlik var, posture problemi)

Evet bu yazi biraz sonsuza gidecek gibi, yapmam gereken baska isler yuzunden biraz erteliyorum kalanlari ama en az 4-5 tane farkli gancho ve gancho kombinasyonu var aklimda olan ve daha yazmadigim. Stay tuned...

No comments:

Post a Comment