Wednesday, November 29, 2006

Giros, Boleos, Ganchos

Asiri iddiali bir baslik attiktan sonra aslinda bu yazinin bir onceki gancho yazisinin devami oldugunu, sadece giros & boleos hakkinda bir kac hatirlatma icerdigini disclaimer olarak belirtmek isterim.

1) Statik Giros'da (erkek merkezde, entradas yok) yapilabilecek ve benim de bolca yaptigim bir hatadan bahsedeyim once. Tamamem alt ve ust bedeni ayiramamadan kaynaklaniyor. Hic crossdan sonra partnerinizi sag yaninizda forward ocho yapmasi icin lead ettiniz ve aslinda ilk durumunuzdan 90 derece saga donuk olmaniz gerekirken 45 derecelerde kuzey dogu istikametinde oldugunuzu ve partnerinizin ocholari bu istikamette yaptigini farkettiniz mi? Bu durumda partnerinizi kisa adim aldigi icin suclayabilirsiniz ama muhtelemelen kisa adim lead ettiginiz icin kendisini suclamaniz daha dogru olur.
Yapmaniz gereken cross sirasinda ust bedeninizi sabit tutarak once alt bedeninizi saga 90 derece dondurmeniz (lead yok burda), daha sonra ust bedeninizi dondurmenizdir (lead burada). Boylece kisa lead verme riskiniz de ortadan kalkiyor cunku ust bedeninizi ister istemez gerginlikten dolayi 90 derece donduruyorsunuz (lastik misali). Bu tabi tum giros'da gecerli, sadece crossdan baslarken degil. Once alt beden, sonra ust beden.

2) Gelelim benzer bir konuya; back ocholari sadece sag ayak kullanarak ve ayak degistirerek yapabiliyoruz biliyorsunuz. Boyle yapinca normal back ocho'da da yaptigim bi yanlis daha belirginlesiyor. Iceri dogru (dans pistinin icine dogru) sag aganizla adim aldiniz ve partnerinizi back ocho icin dondurmeniz lazim. Yanlislikla kendinizi saga dondurebilirsiniz tum bedeninizle. Tabi ki boyle yapmamamiz gerekiyor, alt beden sabit duracak ve biz sadece torsomuzu cevirerek lead edecegiz. Yani klasik back ocho'da saga sola sallanirken gercekten saga soga sallanmaliyiz, hilal cizmek yok :)

3) Ikinci konumuz ise tangonun ustalasmasi en zorlu hareketlerinden boleo. Boleo kadinin forward ya da backward adiminin aniden kesilmesi sonucu olusur. Once ogrenmesi kolay olsun diye crossdan ogretelim. Partnerimiz crossdan cikarken sag ayagimiz serbest olmali. Kadin forward alirken biz sag ayagimizla sacada yapiyoruz, sonra side step alirken de bu kez sol ayagimizla sacada yapacagiz. Ancak iste olayin puf noktasi entrada'yi ileri dogru yapmak. Yani merkez degisikligi yapiyoruz bu buyuk sacadamizla. Daha once merkez bizdik, bu adimdan sonra merkez kadin oluyor ve sacadayi etrafindan dolanirmis gibi yapiyoruz. Simdi kadin bir sonraki adimini arkaya alacak, ayagini uzatir uzatmaz, daha agirlik degistirmesine firsat vermeden biz yonumuzu degistiriyoruz ve obur tarafindan dolaniyoruz. Partnerimizi bizi takip ettiginden o da yon degistiriyor aniden. Bunu yaparken serbest kalan ayagi bir nevi kamci hareketiyle gidip geliyor (hareketin sekli, siddeti, sizin leadinizin siddetine ve kadinin keyfine bakar). Buyrunuz en basidinden boleo.

4) Aslinda tum boleolar boyle, ozel bisi yapmaniza cok gerek yok. Bazi yerlerde hizli ayak degistirmeniz gerekebilir. Diyelim ki hareketli sekilde forward ocho lead ediyorunuz, yani saga sola gidiyorsunuz. Saga adiminizi aldiniz ve sola gitceginize kadinin etrafindan saga dogru dolancaksiniz aniden (forward boleo elde etmek icin), ama agirligini sag ayaginizda, en iyisi mi siz hizlica bir ayak degistirin bu noktaya gelmeden once. Ama ayak degistirirken ust bedeni sabit tutmak, partneri rahatsiz etmemek lazim dogal olarak.

5) Boleo ile son olarak cok ama cok onemli bir ayrinti: Kadinin etrafindan dolanirken bir yay cizmelisiniz. Direk hipotenusten giderseniz kadinin ustune gitmis olacaginizdan dengesini keybettirirsiniz. Aman dikkat !

6) Gancho gancho gancho, kaldigimiz yerden. Aslinda ufak ufak anlatacagima bir tam, fazlasiyla zorlu gancho serisi anlatmaya karar verdim. Bir cok onemli detayi kapsiyor. Baslangic senaryomuz gene cross hali. Ayni 3. maddede oldugu gibi, once bir sag ayagimizla sacada sonra da sol ayagimizla sacadamsi bisi (ama degil- bkz: bir sonraki paragraf). Balik bastan kokmasin biz olayin baslangicinin onemine dikkati cekelim. Yukarda 1. maddede dedigim gibi once alt vucut donuyor partneri rahatsiz etmeden sonra ust vucut.
Simdi kadin side step alirken biz yana actigi sol ayaginin yanina sol ayagimizla giriyoruz. Dikkat edin bu sacadadan farkli cunku onda arkada kalan agirliksiz ayaginin yerini degistiriyorduk, burada ise displacement gibi bi amacimiz yok ve sabit ayagin yanina adim aliyoruz. Bunu yaparken kendimiz de yer degistiriyoruz ve artik merkez biz degiliz partnerimiz (3. maddedeki gibi). Burada ayaginiz uzatip ust bedeninizi arkada birakmayin sakin, ust bedeninizle beraber normal adim alirmis gibi gitmeniz lazim bu entradaya.
Simdi daha fazla ileri gitmeden, torso'muzla saga dogru saglam bir lead verirsek partnerimizin serbest olan sag ayaginin bizim sag ayagimiza dolandigini gorceksiniz. O dolanan ayak geri gelirken biz hizli davranip kadinin etrafinda bir adim daha aliyoruz sag ayagimizla. Gene kadinin sabit ayaginin yanina (dikkat edin geri adim almak yok - hep forward), nasi olur daha diger ayagi cekmeden derseniz, etrafindan dolaniyorsunuz kadinin, derim. gene saga bir lead, gene bir gancho, hem de kadinin ayni bacagiyla.
Daha bitmedi... Arkadaki sol ayagimizi ilerdeki sag ayagimizin arkasinda cross yapip, ayak degistirip sag ayagimizla biz bir gancho ativeriyoruz (bu stepler cok hizli olmali yoksa tekmelersiniz). Bitirirken de bolesine bi hareketi bos bitirmezsiniz herhalde, yerinde bir boleo yakisir cikmadan once.

7) Son olarak gancholari side stepden yaparken dikkat edilcek bi husus ise kadinin yanimiza degil neredeyse hafiften ustumuze dogru adim almasi. Yoksa haraket zorlulasiyor ve kadin bacaginin dolamak icin gerekli olan donus momentini - gerginligi diyelim - torsosundan alamiyor. Bu son yazdigim kural giros'dan yapilan tum gancholarda gerekli. Nasil olcak demeyin, oyle lead edeceksiniz, torsonuzu daha cok cevireceksiniz.

Hadi kolay gelsin.

No comments:

Post a Comment